27 oktober 2014


Het ziet er uit als een cadeauboek. Full colour vormgegeven, met verhalen, foto's, gedichten en een stofomslag met een spel aan de binnenkant. Maar het thema is serieus: 'Een regenboog in de woestijn' gaat over kanker in een jong gezin. Klarine Sikkema (29), die het boek samen met haar vader Bert Wiersema schreef, heeft borstkanker en kan niet meer genezen. Haar boek wordt op donderdagavond 30 oktober gepresenteerd bij Boekhandel Riemer in Groningen. 


Twee perspectieven: vader en dochter
Klarine Sikkema is 26 als er borstkanker bij haar ontdekt wordt. Haar kinderen zijn dan 1, 3 en 5 jaar. Klarine en haar man Johan staan voor de taak om de kinderen te vertellen wat er aan de hand is. Ze moeten ook samen nadenken over de tijd die ze voor de boeg hebben. Het was moeilijk om boeken te vinden die herkenning boden en advies. Daarom schreef Klarine samen met haar vader, kinderboekenschrijver en aardrijkskundedocent Bert Wiersema, haar ervaringen op. Berts perspectief werpt licht op de situatie van (groot-)ouders in een dergelijke situatie: hij beschrijft de angst om je kind te verliezen, zijn worsteling met God, en de intensievere zorg voor de kleinkinderen.  


Zangeres Kinga Bán ontvangt eerste exemplaar
Kinga Bán, de zangeres van de christelijke band Sela, zal bij de presentatie het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nemen. Zij heeft net als Klarine Sikkema borstkanker die is uitgezaaid naar de botten. “Kinga Bán heeft ook drie jonge kinderen, en komt openlijk voor haar ziekte uit”, vertelt Klarine Sikkema. “Voor mij heeft de regenboog als teken van Gods trouw veel betekend, en Kinga Bán heeft dezelfde ervaring. Ze heeft een lied over de regenboog geschreven. Ze is een jonge moeder, net als ik, met wie ik veel verbondenheid voel.” 


“Deze uitgave geeft praktische tips voor iedereen die te maken heeft met ernstige ziekte,” licht uitgever Aukelien Wierenga toe. “Je wilt meeleven, maar geen domme dingen zeggen of doen. En je bent op zoek naar troost en bemoediging. Dit boek biedt de persoonlijke ervaring van twee mensen, maar reikt veel verder. De openheid, de mooie foto's en speelse vormgeving maken dat je het boek heel goed cadeau kunt geven.” Ook humor en grappige situaties met de kinderen hebben een plaats in het boek. Achter in de uitgave kan op trefwoord naar informatie worden gezocht. 


De presentatie van het boek en de overhandiging van het eerste exemplaar zal plaatsvinden op donderdag 30 oktober bij Boekhandel Riemer, Nieuwe Ebbingestraat 1 in Groningen, van 19.30 – 20.15. Na afloop wordt een hapje en drankje aangeboden. Aanmelden (niet verplicht) via awierenga@jongbloed.com. 


N.a.v. Een regenboog in de woestijn, ISBN 978-94-91844-26-3, 160 blz, €14,95. Inclusief regenboogspel aan de binnenkant van het stofomslag.


Terug naar het overzicht