Wie zijn wij?

Royal Jongbloed is een organisatie waar we als werknemers trots op zijn om daar deel van uit te maken. Het bedrijf is gevestigd in Heerenveen en bestaat uit een Grafisch bedrijf (drukken en binden) en een Uitgeversgroep (verschillende uitgeeffondsen van bijbels, boeken en magazines en onderwijsmethoden voor het christelijk onderwijs). Gezamenlijk geven we gestalte aan de missie en visie van Royal Jongbloed: de Bijbel is het meest gelezen boek ter wereld, het is ons een erezaak om dat bijzondere boek in alle soorten en maten en vertalingen te drukken, te binden en ook uit te geven.
  

De uitgeversgroep

Royal Jongbloed kent de christelijke markt. De uitgeversgroep richt zich door haar brede aanbod bijbelvertalingen op de diverse denominaties in christelijk Nederland. Sinds 2004 zijn we de uitgever van het Nederlands Bijbelgenootschap, vanaf 2011 van de Katholieke Bijbelstichting (KBS) en sinds 2012 van de Herziene Statenvertaling (HSV). In nauwe samenwerking met de christelijke achterban geven we daarnaast ook boeken, magazines en methoden uit die zich kenmerken door een eigentijdse christelijke identiteit.
  

De Bijbel

Bij Royal Jongbloed in Heerenveen worden jaarlijks honderdduizenden bijbels gemaakt voor binnen- en buitenland. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld als specialist op het gebied van het bedrukken van heel dun papier. Hieronder zie je het hele proces in beeld: 


  

De dagelijkse leiding is in handen van:

Jannes Hessels

"Met onze gecombineerde kracht als producent, uitgever en distributeur maken we voor u het verschil. We geloven dat de beste Bijbel en het mooiste boek nog gemaakt moeten worden. Dat doen we graag samen met u. Wat vandaag niet kan, is morgen wél mogelijk."

Jannes Hessels, Chief Executive Officer

Matthy Groen

"Royal Jongbloed is een dynamisch bedrijf. Een goede organisatie staat of valt met een gezond financieel beleid. We hebben ons een aantal jaren gericht op overnames om onze positie in de markt te versterken. Nu willen we onze focus richten op het consolideren van deze uitbreiding binnen onze organisatie. Vanuit mijn vakgebied vind ik het uitermate boeiend om hieraan leiding te geven."

Matthy Groen, financieel directeur

  
Historie

In 1862 is Auke Jongbloed in Leeuwarden begonnen met een winkel in 'kantoor- en schrijfbehoeften'. In de krant kondigde hij toen aan dat hij in staat was om hoogwaardige producten (van Belgisch en Fransch fabriekaat) te leveren. Bijzonder dat de eerste Jongbloed zijn ervaring 'zowel in als buiten des lands' had opgedaan. Dat kenmerkt het bedrijf Royal Jongbloed anno nu nog steeds: circa 90% van onze producten maken we voor het buitenland. De familie Jongbloed is tot op de dag van vandaag betrokken aandeelhouder van Royal Jongbloed.

In de loop van de tijd heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een dundrukspecialist: van papier tot 22 gram maken wij kwalitatief hoogwaardige eindproducten voor binnen- en buitenland.

In 1996 werd het Grafisch bedrijf uitgebreid door de overname van uitgeverij J.J. Groen en Zoon. In de loop van de jaren zijn er diverse overnames geweest:

  • In 1999 is de uitgeverij van IBS/Nederland overgenomen. Deze uitgeverij heeft de rechten van de Living Translation, die in Nederland onder de naam Het Boek op de markt is gebracht. De nieuwe naam van IBS/Nederland is Biblica (2011).
  • Van 2004-2018 heeft het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) haar uitgeefactiviteiten ondergebracht bij Uitgeversgroep Jongbloed. Uitgeverij NBG heeft in haar fonds onder meer uitgaven van de Groot Nieuws Bijbel, de NBG vertaling uit 1951, De Nieuwe Bijbelvertaling, de Kijkbijbel en de Bijbel in Gewone Taal. 
  • In 2009 wordt de evangelische Uitgeverij Medema overgenomen, uitgever van onder andere boeken van Gary Chapman, Rick Warren en Willem Ouweneel en van de dagkalender Lichtstralen uit het Woord.
  • In 2011 worden de uitgeefactiviteiten van de Katholieke Bijbelstichting (KBS), waaronder de Willibrordvertaling, uitbesteed aan Uitgeversgroep Jongbloed.
  • Eind 2011 nam Royal Jongbloed Inspirit media over en voegde ze magazines toe aan haar aanbod: het pastorale ouderenmagazine Elisabethbode, opiniemagazine De Nieuwe Koers (nu ondergebracht in de stichting Christelijk Media Netwerk) en geloofsopvoedingsmagazine Jente.
  • In 2012 werd Royal Jongbloed de uitgever van het HSV-bestuur: na de Herziene Statenvertaling ontwikkelden zij ook de HSV jongerenbijbel en de HSV studiebijbel.
  • In 2018 worden de uitgeefactiviteiten van Ark Media ondergebracht bij Royal Jongbloed.

In 2013 werd Jongbloed koninklijk onderscheiden en werd onze naam: Royal Jongbloed.